Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Gemeentebestuur investeert in 2 weerstations voor een meer duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving

Op donderdag 2 mei 2024 heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist op de landbouwbedrijven van Ronny Rabout in Ramskapelle en bij Chris Dhondt in Westkapelle een weerstation laten installeren. De toestellen meten de neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid en bladnat. De software van de weerstations is gekoppeld aan het netwerk van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt. Deze vzw biedt een ruime waaier aan diensten en adviezen voor telers en andere actoren uit de aardappelsector. De aankoop en plaatsing van de 2 weerstations in de polders van Knokke-Heist helpt onze lokale landbouwers om het moment en dosis van gewasbeschermingsmiddelen accuraat te bepalen wat de efficiëntie ten goede komt.

In 2022 werden door de monitoring van bijen door BeeOdiversity actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden, die o.a. in de aardappelteelt worden gebruikt. Op basis van de teeltfiches van de betrokken aardappeltelers werden voor elke activiteit duurzamere oplossingen gezocht, geanalyseerd, voorgesteld en besproken met de betrokken aardappeltelers.  

Als oplossing werd geopteerd voor adviessystemen die helpen bij het bepalen van het meest effectieve spuitmoment en dosering, waarbij weerstations soelaas kunnen bieden. Tot voor kort was het dichtstbijzijnde weerstation voor de Knokke-Heistse landbouwers 11 km verderop en dit mist precisie. Een accuraat en lokaal weerstation helpt mee om het meest effectieve moment te bepalen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de juiste dosering af te stemmen. Dit vermindert de mogelijkheid dat gewasbeschermingsmiddelen niet efficiënt worden toegediend. Deze investering zorgt in Knokke-Heist voor een duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter